Ken je het gevoel van irritatie als je even niet gegeten hebt?
Ja? Dan ben je ‘hangry’, een samentrekking van hungry en angry. En je bent niet de enige.
Het Amerikaanse bedrijf 23andMe, dat DNA-onderzoek uitvoert voor consumenten, ondervroeg meer dan 100.000 mensen en stelde hen de eenvoudige vraag: “Hoe vaak ben je boos of geïrriteerd als je honger hebt?”
Het blijkt dat meer dan driekwart van de ondervraagden in ieder geval een deel van de tijd zich geïrriteerd voelde, vaak beschreven als ‘hangry’ zijn.
De onderzoekers bij 23andMe legden vervolgens gegevens met genetische informatie ernaast. Een paar genetische varianten kwamen overeen met de deelnemers die ‘hangry’ waren, wat suggereert dat sommige mensen geneigd zijn zich zo te voelen op basis van hun genen.
De verraste onderzoekers hadden in eerste plaats verwacht om een genetische link te ontdekken met het metabolisme. Immers, als je door jouw genen moeilijker je bloedsuikerspiegel op peil kan houden, kan een lage suikerspiegel invloed hebben op je humeur.
Volgens 23andMe-onderzoeker Janie Shelton werd in plaats daarvan een link ontdekt met de genen VRK2 en ERI1, en die zijn gekoppeld aan neuropsychiatrische aandoeningen als depressie en schizofrenie.
"De betrokken genen hebben meer van doen met ons gedrag en persoonlijkheid", aldus Shelton.
Uit de enquête blijkt verder dat vrouwen zich vaker geïrriteerd voelen als ze honger, net als mensen jonger dan 50 jaar.
Natuurlijk kunnen onze genen slechts een deel verklaren van wie we zijn. Er lijken ook andere factoren een rol te spelen bij het hangry-gevoel.
Een studie van meer dan 200 studenten die maandag in het wetenschappelijke tijdschrift Emotion werd gepubliceerd, vond nog een reden. Het hangry worden zou vooral te maken hebben met omgevingsfactoren - al verdween de negativiteit bij de deelnemers als ze beseften dat het gewoon om een emotie ging.